Medische actualiteitenPremium

Anosmie en ageusie zijn wel degelijk kenmerkende symptomen van Covid-19

photo

Een Amerikaanse studie (1) bevestigt dat een SARS-CoV-2-infectie vaak een verlies van de reuk- en de smaakzin veroorzaakt en dat bij de opsporing van een Covid-19 dus moet worden gevraagd naar reuk- en smaakstoornissen. Goed nieuws: die zintuigen zouden snel herstellen.

Een SARS-CoV-2-infectie gaat vaak gepaard met een verlies van reuk- en smaakzin. Aanvankelijk werd gedacht dat die symptomen maar van bijkomstig belang waren, maar in feite blijken ze een belangrijke marker van Covid-19 te zijn. 80-90% van de Europese patiënten met een Covid-19 vertoonde die symptomen en bij bijna de helft van de patiënten verdwenen ze snel. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een studie die onlangs werd uitgevoerd aan het Hôpital Foch in Frankrijk en de Universiteit van Bergen (2). Een nieuwe transversale studie uitgevoerd door vorsers van San Diego bevestigt dat anosmie en ageusie kenmerkend zijn voor Covid-19.

Dr. Carol Yan et coll. hebben 1480 ambulante patiënten met griepachtige symptomen die zich afvroegen of ze niet geïnfecteerd waren met het SARS-CoV-2, ondervraagd. De patiënten werden tussen 3 en 29 maart 2020 in het UC San Diego Health getest. 102 waren positief op het SARS-CoV-2 en bij 1378 patiënten was de test negatief. 59 positieve patiënten, merendeels patiënten met een lichte vorm van de ziekte, en 203 negatieve patiënten hebben een peiling beantwoord op een internetplatform.

68% (40/59) van de positieve patiënten vertoonde een verminderde reukzin en 71% (42/59) een verminderde smaakzin. Bij de negatieve patiënten was dat respectievelijk 16% (33/203) en 17% (35/203). Er werd een onafhankelijke correlatie waargenomen tussen reuk- en smaakstoornissen en een positieve SARS-CoV-2-test en over het algemeen waren de symptomen ernstig.

Een interessante bevinding is dat de test vaker negatief was bij de patiënten die keelpijn hadden. Bij 74% (28/38) van de Covid-19-patiënten met anosmie was de reukzin op het ogenblik van de peiling genezen, parallel met de klinische genezing van de ziekte.

"Volgens onze studie loopt iemand met reuk- of smaakstoornissen tienmaal meer kans een Covid-19 te hebben dan een andere infectie. Het eerste teken van een Covid-19 is meestal koorts, gevolgd door vermoeidheid, verlies van reuk- en smaakzin en andere zeer frequente symptomen", zei dr. Yan, hoofdauteur.

"Wij hebben aangetoond dat reuk- en smaakstoornissen zeer frequent zijn bij en specifiek zijn voor een Covid-19. Maar gelukkig hebben we ook vastgesteld dat die zintuigen bij de meeste mensen over het algemeen snel herstellen, binnen twee tot vier weken na het begin van de infectie", voegde ze eraan toe.

Om het risico op overdracht te verkleinen, vragen de mensen van het UC San Diego Health nu ook aan de bezoekers en het personeel of ze reuk- of smaakstoornissen hebben. In voorkomend geval worden ze getest op het SARS-CoV-2. "We hopen dat andere ziekenhuizen wereldwijd de beweging zullen volgen en bij de screening op het virus zullen polsen naar reuk- en smaakstoornissen", concludeerde dr. Yan.

(referenties: (1) International Forum of Allergy & Rhinology, 12 april 2020, doi: 10.1002/alr.22579, (2) European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 6 april 2020, doi: 10.1007/s00405-020-05965-1)

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Luc Ruidant
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

De Apotheker maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.