De artsenkrant

Aanpak arbeidsongeschiktheid: dit zegt de beleidsnota Sociale Zaken

De Beleidsnota Sociale Zaken wil de verantwoordelijkheid van de behandelende artsen inzake arbeidsongeschiktheid veranderen en belooft dat te doen in nauw overleg met alle betrokken artsenorganisaties.

 Op 24 april werd de Beleidsnota Sociale Zaken van minister Vandenbroucke gepubliceerd in de parlementaire documenten onder het nummer 0856/008. Deel 1 van de nota schetst het Sociaal Beleid.

De eerste paragraaf luidt: Meer mensen aan het werk helpen. Daarin wordt het volgende gesteld over de ‘verantwoordelijkheid van de artsen’ (p.7-8).

Geschiktheidsattest

‘Ten slotte is er de verantwoordelijkheid van de artsen, en met name de belangrijke rol die we willen geven aan de behandelende artsen. In de eerste fase van de arbeidsongeschiktheid wordt die rol versterkt.’

‘De behandelende arts zal bij het opstellen of verlengen van een geneeskundig getuigschrift of een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid de mogelijkheid van aangepast of ander werk onderzoeken. In bepaalde gevallen zal het medisch attest worden omgevormd tot een geschiktheidsattest ("fit note"), waarin de arts optioneel kan aangeven wat de zieke werknemer nog wel kan doen tijdens de ziekteperiode’.

Verantwoordelijke behandelende arts

‘Bij arbeidsongeschiktheid van meer dan twee maanden wordt de rol van “verantwoordelijke behandelende arts” ingevoerd. Deze arts zal een coördinerende rol spelen bij de opvolging en begeleiding van langdurig arbeidsongeschikte patiënten en zal het eerste aanspreekpunt zijn voor communicatie met de adviserend arts en de arbeidsarts.’

‘Deze aspecten van het regeerakkoord willen we uitwerken in nauw overleg met alle betrokken artsenorganisaties. We zijn ervan overtuigd dat het concretiseren van de rol die wij behandelende artsen willen geven in het TNW-proces alleen mogelijk is via een grondige en frequente dialoog. We willen het tijdens dat overleg ook hebben over het meer doelmatig voorschrijven van arbeidsongeschiktheid’.

Zelfsturing

‘Zoals het regeerakkoord stelt zal ingezet worden op instrumenten voor zelfsturing, en zullen we ook data gebruiken om analyses te maken en andere maatregelen te nemen indien nodig. Zo zal in 2025 een databank worden gecreëerd in de schoot van het RIZIV waarin informatie verzameld zal worden over voorschrijfgedrag, duurtijd van arbeidsongeschiktheid, pathologieën…’

‘Deze kennis moet het mogelijk maken om zelfmanagementinstrumenten voor artsen te ontwikkelen, waardoor zij hun eigen voorschrijfgedrag kunnen vergelijken en aanpassen aan wetenschappelijk onderbouwde “standaarden” en het voorschrijfgedrag van hun collega’s in dezelfde regio.’

‘Maar diezelfde data zullen ook gebruikt worden om het voorschrijfgedrag van artsen op te volgen, hen gerichte feedback te geven en, indien nodig, financieel te responsabiliseren. In de loop van 2025 werken we daar voor een procedure uit’.

Digitaal meldpunt en sancties van de Orde

‘Verder wordt er voor werkgevers een digitaal meldpunt voor verdachte ziekte-attesten en getuigschriften arbeidsongeschiktheid ingevoerd bij de SIOD. De sancties tegen artsen die frauduleuze medische attesten afleveren zullen in overleg met de Orde der Artsen worden aangescherpt’.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Herman Nys

Meer weten over