Gezondheidsvoorlichting

FOD Volksgezondheid

"6% alcohol is niet 'alcoholarm' te noemen"

De FOD Volksgezondheid verzet zich tegen een plan van de EU waardoor wijn met tot 6% alcohol als 'alcoholarm' omschreven mag worden. "Deze kwalificatie misleidt consumenten, creëert een vals gevoel van veiligheid en ondermijnt de doelstellingen van de volksgezondheid", zegt de FOD.

alccol vin teneur SPF santé
Pexels via Pixabay

In het kader van de lopende herziening van de Europese wijnregelgeving hebben de lidstaten van de EU, met uitzondering van België, een voorstel goedgekeurd om de term ‘alcoholarm’ (‘low-alcohol’ in het Engels) toe te staan voor wijnen waarvan het alcoholgehalte is verlaagd.

Hierdoor kunnen wijnen met een alcoholgehalte tot 6% - het equivalent van veel bieren - binnenkort het label 'alcoholarm' krijgen.

Het toestaan van het gebruik van die term voor wijnen met maximaal 6% alcohol vormt "een gevaarlijk precedent in de EU-voedselwetgeving", aldus de FOD Volksgezondheid.

Misleidende term

De FOD wijst erop dat het gebruik van de term ‘-arm’ strikt gekoppeld is aan een verondersteld gezondheidsvoordeel: ‘zoutarm’, ‘vetarm’ of ‘suikerarm’. Deze aanduiding is alleen toegestaan wanneer een strikte maximale drempelwaarde wordt nageleefd, die garandeert dat het product daadwerkelijk een lage hoeveelheid van de betrokken stof bevat.

"Deze vermelding toepassen op wijn met 6% alcohol, zonder gezondheidsdrempel, breekt volledig met deze aanpak.
Dit is des te zorgwekkender gezien het groeiende wetenschappelijke bewijs van de link tussen alcohol en kanker, zoals borstkanker", zegt de FOD.

Negatief voor volksgezondheid

"Er is geen enkel niveau van alcoholconsumptie dat veilig is voor onze gezondheid. En hoe meer je drinkt, hoe groter de schade", benadrukt de FOD, die suggereert dat de term een vals gevoel van veiligheid creëert en alcoholconsumptie normaliseert.

"Wijn met 6% alcohol omschrijven als 'alcoholarm' is onnauwkeurig en schadelijk."

Om doordachte keuzes te kunnen maken, verdienen consumenten duidelijke en feitelijke informatie, niet een marketingstrategie vermomd als regelgeving, aldus de FOD. 

'Verlaagd alcoholgehalte' als alternatief

De FOD wijst op een duidelijk en correct alternatief: ‘Verlaagd alcoholgehalte’. De aanduiding ‘verlaagd ...' bestaat als sinds 2006 in de EU-wetgeving en wordt in de hele voedingssector gebruikt. Ze beschrijft producten waarvan het gehalte aan een bepaalde stof is verlaagd, zonder te suggereren dat het gehalte laag is of dat het een gezondheidsvoordeel oplevert.

De FOD ziet geen reden waarom voor wijn een uitzondering gemaakt zou worden op de regels die voor alle andere voedingsmiddelen en dranken gelden.

De zaak ligt bij het Europees Parlement. België hoopt dat het EP zal opkomen voor de volksgezondheid en dat het de onderhandelingen met de Raad zal gebruiken om de andere lidstaten en de Europese Commissie te overtuigen dat de enige eerlijke en aanvaardbare vermelding ‘verlaagd alcoholgehalte’ is, besluit de FOD.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door De redactie4 september 2025
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine