Naar verhouding 40/60 dierlijke/plantaardige eiwitten
'Eiwitshift 2.0' moet de Vlaming minder vlees laten eten
Met het samenwerkingsproject 'Eiwitshift 2.0' wil de Vlaamse overheid bereiken dat de Vlaming meer eiwitten uit plantaardige voeding consumeert.
Minder vlees eten is beter voor het milieu en de gezondheid. De Hoge Gezondheidsraad beveelt in zijn recentste advies aan om de consumptie van niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week te beperken en het verbruik van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week) te houden.
Vandaag haalt de Vlaming 42,6 procent van zijn eiwitten uit plantaardige voeding. De Vlaamse overheid wil tegen 2030 een verhouding van 40/60 dierlijke/plantaardige eiwitten bereiken, samen met een vermindering van de totale inname van eiwitten.
Focus op onderwijs en jeugdwerk
Maandag werd daarom de nieuwe "Green Deal Eiwitshift op ons bord 2.0" in Brussel ingeluid. De overheid werkt samen met meer dan 65 partners, waaronder supermarkten, cateraars en voedselproducenten. Bijzondere aandacht gaat naar onderwijs en jeugdwerk.
De voorbije jaren was er al een eerste Vlaamse "Green Deal Eiwitshift". Dat project was onder meer zichtbaar via de campagne "halfhalf", waarbij de Vlaming werd aangespoord om de helft van de week vegetarisch te eten.
Ondanks de campagnes gaat de eiwitshift traag in Vlaanderen: met een aandeel van 42,6 procent plantaardige eiwitten in 2024 is er op tien jaar maar een verbetering van zo'n 4 procentpunten geboekt. Om de doelstelling van 60 procent in 2030 te halen, is dus een versnelling nodig.