Medische actualiteitenPremium

Aanbevolen dosis vitamine C bijna verdubbeld

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft de dagelijkse aanbevolen dosis vitamine C voor volwassenen bijna verdubbeld. Waar dat vorig jaar nog 70 mg voor volwassenen was (en 120 mg voor rokers), is dat nu 120 mg voor iedereen. De reden voor die aanpassing ligt in het feit dat mensen vandaag veel meer blootstaan aan oxidatieve stress.

Alles draait rond vrije radicalen. Dat zijn bijproducten van onze stofwisseling en ze kunnen schade berokkenen aan weefsels. Vitamine C is een antioxidant en antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren. Daarom is het noodzakelijk dat wij voldoende antioxidanten binnen krijgen om zo weerwerk te bieden aan de vrije radicalen. Omdat rokers meer vrije radicalen produceren, was de stelling tot nog toe dat rokers dan ook meer vitamine C moeten innemen. Die stelling wordt nu verlaten en de HGR heeft geoordeeld dat zowel rokers als niet-rokers 120 mg vitamine C per dag zouden moeten innemen. Oxidatieve stress leidt tot een verhoogde productie van vrije radicalen. Opvallend is dat niet alleen luchtverontreiniging, werk- en leefstress en roken die oxidatieve stress mee uitmaken, maar dat ook de toename aan sportbeoefening zorgt voor een piek in oxidatieve stress. Als we sporten gaat het metabolisme immers in overdrive en circuleren er meer vrije radicalen in het lichaam dan in rusttoestand. Maar ook luchtvervuiling en dan vooral het inademen van fijn stof betekent een belasting van ons organisme. Als we fijn stof inademen, zetten we meteen ook de productie van vrije radicalen in gang. Omdat de schade die vrije radicalen aan ons lichaam aanbrengen, groot is, moet de mens zich wapenen en zorgen dat hij voldoende antioxidanten inneemt. De basis is gezonde voeding met voldoende fruit en groenten. Vijf porties fruit en groenten per dag moeten aan onze behoefte voldoen. Vitamine C is een belangrijk wapen tegen vrije radicalen. Het is bovendien onmogelijk om een overdosis vitamine C in te nemen, aangezien die automatisch door het lichaam via de urine wordt geëlimineerd. Vitamine C bevindt zich in heel veel voedingsstoffen die we dagelijks innemen, maar is niet bestand tegen lange kookduur of bewaring. Als voedingswaren langer dan 5 dagen bewaard blijven, daalt het gehalte aan vitamine C. Ook langdurig koken heeft een nefast effect. Blancheren is beter. Opwarmen in de microgolfoven of de snelkookpan geven het beste resultaat met het minste verlies aan vitamine C.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

De Apotheker maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.