Geweld tegen apothekers in dalende lijn
Het aantal geregistreerde geweldmisdrijven zoals overvallen en bedreigingen bij apothekers is de voorbije jaren gedaald. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Katleen Bury (VB).
In het antwoord geeft het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke cijfers uit de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG), een politiedatabank waarin feiten geregistreerd worden op basis van processen-verbaal die voortvloeien uit de missies van de gerechtelijke en bestuurlijke politie. De gegevens betreffen de periode 2020-2023 en het eerste trimester van 2024.
Het aantal gewapende diefstallen en diefstallen waarbij geweld werd gebruikt, is fors gedaald tegenover de periode 2020-2021 (zie tabel). De daling is zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel merkbaar.
Ook het aantal geregistreerde incidenten tegen de lichamelijke integriteit is bijna gehalveerd (19 in 2020, 10 in 2023). Het aantal geregistreerde bedreigingen bleef constant – op een laag niveau, het gaat over een dozijn geregistreerde incidenten per jaar.
De ANG-databank vermeldt wel de plaats van het incident, maar niet het beroep van het slachtoffer. Het is dus mogelijk dat de misdrijven van fysieke en verbale aard gepleegd werden ten aanzien van andere personen die aanwezig waren in de apotheek.
Bury wou weten of er verschillen zijn tussen landelijke en stedelijke gebieden, maar op basis van de ANG vallen daarover geen conclusies te trekken. Evenmin is er informatie beschikbaar over de mogelijke oorzaken van fysieke of verbale conflicten.
security@pharmacies
Er bestaat in België een werkgroep "security@pharmacies" die verschillende betrokken partners bijeenbracht (ADVP, federale politie, vertegenwoordigers van de Nederlandstalige, Franstalige en Brusselse Vereniging van de apothekers en vertegenwoordigers van de Vereniging der coöperatieve apotheken van België).
Deze werkgroep had verschillende doelstellingen: de "Less Cash"-campagne, de opvolging van de beveiliging van de apotheken, de promotie van BIN (Buurt Informatie Netwerk)-apotheken en opleidingen. De werkgroep heeft eveneens een toolbox gepubliceerd op de website veiligheidvanapotheken.be.
Bij gebrek aan verzoeken uit de sector is deze werkgroep sinds 2015 niet meer bijeengekomen.
Merkt u de voorbije jaren inderdaad minder agressie in uw apotheek, of vindt u dat de werkgroep nog wel werk op de plank heeft? Laat het ons weten op dee@pmg.be.