Gezondheidsorganisaties: "Beperk periode van databescherming voor nieuwe geneesmiddelen"
Kom op tegen Kanker en negen andere gezondheidsorganisaties vragen de federale regering mee te ijveren om de periode van databescherming voor nieuwe geneesmiddelen te beperken. Ze volgen daarmee een oproep van de Europese gezondheids-, patiënten- en consumentenorganisaties om werk te maken van betaalbare, veilige en toegankelijke geneesmiddelen voor alle patiënten in de Europese Unie.
U kunt uw krant niet openslaan of er staat een bericht in over alweer een nieuwe, baanbrekende behandeling tegen levensbedreigende aandoeningen zoals kanker. De innovatieve behandelingen zijn vaak veelbelovend, maar door de band ook erg duur. Cel- en gentherapieën kosten tussen 80.000 en 1 miljoen euro per patiënt. Kosten die ook door een rijk land als België niet (steeds) kunnen worden gedragen. In de periode van 2007 tot 2021 stegen de uitgaven van oncologische geneesmiddelen in België van 140 miljoen tot 1,3 miljard euro.
De geplande herziening van de Europese wetgeving rond geneesmiddelen is het moment voor een aantal gezondheidsorganisaties om het probleem ook in ons land opnieuw op de politieke agenda te zetten in een poging het systeem fundamenteel te veranderen en zo betaalbare en toegankelijke geneesmiddelen te garanderen voor alle patiënten in Europa. De oproep die de organisaties lanceren, focust op een kortere periode van databescherming.
1,13 miljard besparingen
"Een kortere databescherming zorgt ervoor dat zogenoemde generieken en biosimilars sneller op de markt komen", zegt Ward Rommel, diensthoofd Studie & Beleid bij Kom op tegen Kanker. "Bovendien kan deze ingreep de Europese landen samen jaarlijks 1,13 miljard euro besparen."
Momenteel geldt in de Europese Unie een standaardperiode van acht jaar databescherming vanaf het moment van de marktvergunning. In die periode mogen producenten van generieke geneesmiddelen de bestaande preklinische en klinische data niet gebruiken om een eigen marktvergunning aan te vragen. De hervormingsplannen die momenteel in de EU voorliggen, voorzien enkele uitzonderingen. Speelt een geneesmiddel bijvoorbeeld in op een medische nood of wordt het in alle EU-lidstaten op de markt gebracht, dan kan de databeschermingsperiode worden verlengd. Zo worden bedrijven aangemoedigd om te investeren in de meest noodzakelijke therapieën.
Terugbetaling
Momenteel bestaan er grote verschillen tussen de EU-lidstaten. In landen als Letland of Cyprus wordt maar een derde van de behandelingen tegen borst- en longkanker terugbetaald, terwijl Duitsland al deze behandelingen terugbetaalt. De hervormingen van de EU moeten komaf maken met deze verschillen zodat alle Europeanen dezelfde toegang hebben tot levensreddende geneesmiddelen.
"We staan op een kantelpunt", vervolgt Ward Rommel. "Geneesmiddelen worden alsmaar duurder, de ongelijkheid tussen de lidstaten neemt toe en de zorgbudgetten staan onder druk. De nieuwe Europese wetgeving biedt een historische kans om daar iets aan te doen."
De oproep wordt in België ondertekend door Kom op tegen Kanker, Test-Aankoop, het Vlaams Patiëntenplatform, het Nationaal Intermutualistisch College en alle daarvan deel uitmakende ziekenfondsen: CM, Solidaris, de Onafhankelijke Ziekenfondsen, de Neutrale Mutualiteit, de Liberale Mutualiteit de Hulpkas en de HRail.