Apothekers zijn bereid om te groeien in suïcidepreventie
91,3% wil graag gerichte opleiding volgen
Apothekers kunnen een waardevolle rol opnemen als ‘gatekeepers’ in suïcidepreventie. Ze kunnen bijdragen aan het beperken van toegang tot middelen, tijdig signalen herkennen en mensen begeleiden naar de juiste hulp. Toch voelen heel wat apothekers zich vandaag onvoldoende uitgerust om patiënten hierin bij te staan, blijkt uit een bevraging.
Een recente nodenbevraging bij Vlaamse apothekers – gepubliceerd in de Journal of the American Pharmacists Association – toont een duidelijke bereidheid én nood aan om een actievere rol op te nemen in suïcidepreventie.
Uit de bevraging blijkt dat 73,6% van de apothekers al eens in contact kwam met iemand met suïcidale gedachten of gedrag. Toch voelde slechts 9,7% zich voldoende zelfzeker om dat risico actief te bespreken. De kloof tussen dagelijkse praktijk en zelfvertrouwen is daarmee bijzonder groot.
Drempels
De cijfers bevestigen dat de meeste deelnemers op fundamentele drempels botsen. Zo geeft:
- 81,8% aan onvoldoende training te hebben om mentale gezondheidsproblemen te herkennen,
- 64,8% weet niet welke acties te ondernemen bij vermoedens van suïcidaliteit,
- 63,6% weet niet hoe het thema bespreekbaar te maken aan de balie.
Bereidheid om te groeien
Tegelijk toont de bevraging een uitgesproken bereidheid om hierin te groeien:
- 91,3% van de deelnemers wil graag een gerichte opleiding volgen,
- 97,1% is effectief bereid om zich in te schrijven voor zo’n training.
De voorkeur gaat uit naar een online format, met praktische aandachtspunten zoals het herkennen van signalen, het voeren van een gesprek en het efficiënt doorverwijzen naar gepaste hulp.
De studie bevestigt dat er binnen de sector een duidelijke bereidheid bestaat om de rol van gatekeeper bij suïcidepreventie op te nemen, maar dat structurele ondersteuning en opleiding essentieel zijn
Praktijkgerichte e-learning
Om apothekers beter te ondersteunen bij suïcidepreventie, ontwikkelde het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) samen met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en met steun van de Vlaamse overheid een praktijkgerichte e-learning. De opleiding biedt apothekers en farmaceutisch-technisch assistenten kennis en tools om mensen met suïcidale gedachten beter te herkennen, hen aan te spreken en gericht door te verwijzen.
De e-learning behandelt onder meer het herkennen van signalen, gespreksvoering, veilig medicatiebeheer en toeleiding naar gepaste hulp. In 2024 werd de opleiding getest en positief geëvalueerd via een voor- en nameting, gevolgd door een latere opvolging bij deelnemende apotheken.
Een groot deel van de deelnemers had voordien geen ervaring met suïcidepreventie. Voor velen was het doel vooral om hun communicatievaardigheden te verbeteren en mensen in de apotheek beter te kunnen ondersteunen.
Vertrouwen
Voor de e-learning te hebben gevolgd gaf slechts 26% van de deelnemers aan te weten hoe ze iemand met suïcidale gedachten moesten benaderen of doorverwijzen. Na afloop steeg dat aandeel tot 92%. Ook de kennis over beschikbare informatie- en hulplijnen nam sterk toe, van 33% vóór tot 89% na de opleiding.
Deelnemers gaven aan dat de e-learning hen ook het vertrouwen gaf om moeilijke gesprekken aan te gaan. Met de juiste handvatten en ondersteund door handige materialen zoals flyers, voelen ze zich beter voorbereid.