Afvallen is niet alleen een kwestie van wilskracht. willen we patiënten met overgewicht effectief behandelen en stigmatisering voorkomen, dan is het essentieel om inzicht te krijgen in de dynamiek van complexe mechanismen die gewichtstoename en -verlies bepalen.
Op een eenvoudige manier vermageren, dat is het programma dat fabrikanten van dieetproducten die in de apotheek of elders worden verkocht, aankondigen. moet je je laten verleiden door zo'n gemakkelijke oplossing?
De belgische bevolking haalt te weinig vitamine a en d uit de voeding. dat is de conclusie van een studie uitgevoerd door het federale wetenschappelijke onderzoeksinstituut sciensano en de universiteit van gent.
Van oudsher dicteert de triade van de keizer, de koning en de bedelaar ons een degressieve voedselinname over het verloop van de dag, als we tenminste ons lichaamsgewicht onder controle willen houden. en toch: het vermoede verband tussen het nemen van een ontbijt en een slank figuur is stilaan geloofwaardigheid aan het verliezen.
De voeding dient vooral om de voedingsstoffen en energie te leveren die het lichaam nodig heeft voor zijn onderhoud en voor metabole en fysiologische functies zoals fysieke activiteit en temperatuurregeling, en voor specifiekere behoeften tijdens bepaalde perioden van het leven zoals de groei en de ontwikkeling. aan welke kwalitatieve en kwantitatieve normen moet een goede voeding voldoen?
Na het eten moet je verteren. de vertering vindt plaats in de darmen, maar komt het hele lichaam ten goede. hoe kan je het spijsverteringsproces bevorderen?
Van borst- of flesjesvoeding tot een diversificatie van voedingsproducten... hoe moeten we te werk gaan om op de beste manier tegemoet te komen aan de nutritionele behoeften van een baby?
De term reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen van het bewegingsapparaat, zijnde de beenderen, de pezen, de spieren en de gewrichten, die pijn en last veroorzaken.
Dat is waarschijnlijk de eerste studie die het effect van een klassieke westerse voeding met eenvoudige koolhydraten en 20% verzadigde vetten op de gezondheid van de gewrichten heeft onderzocht. de australische vorsers van de queensland university of technology hebben bij ratten de effecten van voedingsmiddelen zoals boter, kokosnootolie, palmolie, dierlijke vetten en eenvoudige koolhydraten onderzocht.
Elk glas alcohol is potentieel gevaarlijk. meer dan tien pintjes per week is te veel. alcohol moet gemarginaliseerd worden zoals sigaretten. het zijn maar enkele van de slogans waarmee we de voorbije week in de media geconfronteerd werden. als één glas alcohol per dag gevaarlijk zou zijn, wat betekenen de eindejaarsfeesten, meestal overgoten met een flinke geut alcohol, dan?
De eindejaarsfeesten staan voor velen gelijk met een maandlang overvloedig aperitieven, uitgebreid tafelen en een marathon aan nieuwjaarsrecepties. zo'n ontregeld eet- en drankpatroon kan een impact hebben op verschillende lichaamsfuncties. diëtiste en voedingsdeskundige sanne mouha ontrafelt de potentiële valkuilen van de feestdis.
Wereldwijd maken ongeveer 200.000 patiënten met ernstig nierfalen gebruik van peritoneaal dialyse. deze vorm van dialyse, waarbij het buikvlies van de patiënt afvalstoffen uit het bloed filtert, heeft veel voordelen zoals bewegingsvrijheid. het brengt ook nadelen met zich mee, zoals een vergrote kans op buikvliesontsteking. onderzoeker andrea stavenuiter ontdekte dat vitamine d deze nadelen mogelijk kan verminderen.
Het gebruik van kruiden is even oud als de geschiedenis zelf. ze worden gebruikt om smaak te geven aan voedingsmiddelen maar ook om bereidingen aantrekkelijker te maken. tegelijkertijd werden ze soms ingezet om voeding langer te kunnen bewaren. kruiden bezitten verschillende weldadige eigenschappen en we vinden ze dan ook terug in de apotheek: onder de vorm van capsules, kruidenextracten of vloeibare toepassingen.
Kaneel is een ander, zeer populair kruid in de keuken, zowel in gesuikerde als in zoute bereidingen. kaneel is rijk aan anti-oxidanten en mineralen (ijzer en mangaan). kaneel is, na cacao, het voedingsmiddel met de hoogste concentratie aan proanthocyanidinen. dit is een krachtig wapen in de strijd tegen oxidatieve stress. men wijst kaneel ook antidiabetische eigenschappen toe, maar dit moet nog bewezen worden.
Eindelijk verwenvoedsel dat door voedingsdeskundigen niet meteen afgeschreven wordt. natuurlijk vinden we in wijn ethanol, wat niet meteen aan te raden is, en in chocolade suikers en vetten, maar tegelijkertijd bieden deze voedingsmiddelen ook meteen een serieus voordeel voor onze gezondheid: polyfenolen.
• bij verkoudheden. de symptomen van griep duren minder lang als een supplement zink wordt genomen, binnen de 24 uur na het begin van een grieperige toestand. zink zorg er immers voor dat meer t-lymfocyten, de bevoorrechte infectiebestrijders, in actie schieten. een zinksupplement bij kinderen die ondervoed zijn, stimuleert de productie van lymfocyten en versterkt de immuniteit. maar er is nog geen enkel onderzoek dat de doeltreffendheid van zink bij de behandeling of het voorkomen van verkoudheden heeft aangetoond.
We vinden ze als voedingssupplementen terug met claims voor de huid, de nagels, de haren of tegen infecties. maar tegelijkertijd zijn ze niet langer aanwezig in de lijm voor gebitsprothesen... hoe zit het nu eigenlijk met zinksupplementen. nemen of niet?
Feestdagen zijn heerlijk... maar niet voor iedereen. maanden hebben patiënten hun best gedaan om de calorieën onder controle te houden of hun diabetesdieet strikt te volgen en dan zijn daar die verleidelijke, lekkere en onvermijdelijke feestdissen. met kleine trucjes wordt het echter toch gezellig, zowel voor de gastvrouw als voor de gast op dieet.
Even enige soepelheid aan de dag leggen, kan geen kwaad. echte uitspattingen zijn echter uit den boze. de prijs voor een bacchanaal kan hoog zijn. diabetici moeten ook op de feest- dagen enige zelfdiscipline hebben. een glas aperitief of een glas wijn, niet beide. 'zuivere' alcoholhoudende dranken (cava, wijn) zijn minder zoet dan 'gesuikerde' dranken zoals cocktails of likeur. alcohol verhoogt de bloedsuikerspiegel. vergezel het met enkele hapjes op basis van brood of rauwkost. vermijd noten, opgevulde dadels... een ruime geut sinaas- appelsaus bij de kalkoen is geen goed idee. de feesttijd mag geen moment zijn waarop alle remmen worden losgelaten. de bloedsuikerspiegel geregeld controleren en misschien zelfs eens iets meer dan anders, kan nuttig zijn.
Een goed voorbereide feestvierder, is er twee waard. zeker als hij een bepaald dieet moet volgen, al dan niet calorie-arm. voor patiënten met coeliakie, nierinsufficiëntie, hartpatiënten... zijn de feesten niet altijd iets om naar uit te kijken. een aandoening hebben die een bepaald dieet vereist, is niets om zich over te schamen. als apotheker kunt u de patiënt helpen om zijn aandoening bespreekbaar te maken. is de patiënt vertrouwd met de gastfamilie, dan kunt u hem aanraden om van tevoren zelf een lijstje van 'toegestane' producten aan de gastheer/-vrouw te overhandigen of - bij glutenarm dieet bijvoorbeeld - te helpen bij de samenstelling van het menu. laat hem bij de gastfamilie informeren wat er op het menu staat. zo kan hij desnoods zijn eigen voorzorgen nemen. een gastvrouw is liever van tevoren op de hoogte van de dieetgewoonten van de gast, zodat ze er zich op kan instellen. dat, liever dan na elke gang een vol bord naar de keuken mee te moeten nemen of een hongerige gast aan