De artsenkrantPremium

België heeft 30% meer zorginfecties dan EU-gemiddelde

photo

In 2022 had 9,2% van de patiënten in Belgische acute ziekenhuizen een of meer zorginfecties. Dat is beduidend meer dan het Europese gemiddelde (7,1%).

De nieuwste publicatie van de kwaliteitsindicator QS-1 "Prevalentie van zorggerelateerde infecties in ziekenhuizen" heeft betrekking op het jaar 2022. De resultaten zijn niet zonder meer vergelijkbaar met oudere versies, omdat de nieuwe cijfers voor deze indicator nu ook zorginfecties includeren die de patiënten vanuit instellingen voor langdurige zorg (zoals woonzorgcentra) meebrachten naar acute ziekenhuizen. De cijfers van 2017 omvatten daarentegen enkel de zorginfecties die in de ziekenhuizen zelf werden opgelopen.

In 2022 had op een willekeurige dag naar schatting 9,2% van de patiënten in de Belgische acute ziekenhuizen een of meer zorginfecties. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eerder opgelopen infecties vanuit instellingen voor langdurige zorg, ligt dit cijfer lager (8,5%), maar nog steeds hoger dan in 2017 (7,3%) en 2011 (7,1%) en dan het Europees gemiddelde (7,1%). De drie meest voorkomende zorginfecties in acute ziekenhuizen waren longontsteking (22%), urineweginfecties (18%) en postoperatieve wondinfecties (14%). Covid-19 eindigde op de zesde plaats, met iets minder dan 9% van de gevallen. Ongeveer een op de vijf (21%) van deze infecties werd in verband gebracht met een invasief medisch hulpmiddel dat in het lichaam van de patiënt werd ingebracht.

De meest voorkomende zorginfecties in instellingen voor langdurige zorg waren longontsteking (36%), urineweginfecties (19%) en bloedstroominfecties (12%). In totaal werden in de deelnemende instellingen iets minder dan 900 verschillende ziektekiemen gerapporteerd bij patiënten met een zorginfectie. De meest voorkomende waren E. coli (17%), S. aureus (11%) en K. pneumoniae (10%).

De Belgische cijfers laten een verslechterende trend zien, die verder onderzoek en preventie rechtvaardigt, stelt het KCE. Met name het beperkte aantal VTE's in Belgische ziekenhuizen voor acute zorg die zich bezighouden met infectiepreventie en -controle en met antimicrobiële resistentie zou een aandachtspunt moeten zijn.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over