Medische actualiteitenPremium

Stuifmeelseizoen opvallend vroeg van start

photo

De eerste stuifmeelkorrels van els en hazelaar zijn gemeten in de buitenlucht, zowat 15 dagen eerder dan gebruikelijk. De milde temperaturen van de laatste maanden bevorderen en versnellen de bloei van deze bomen.

Dat meldt het nationale aerobiologisch surveillancenetwerk van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano.

Op dit moment zijn de katjes van de els en de hazelaar rijp en geven ze kleine hoeveelheden stuifmeel vrij in de lucht. "Het stuifmeel van deze bomen is klaar om te worden verspreid. Bij gunstige weersomstandigheden kunnen de stuifmeelconcentraties snel toenemen. Dit was vooral dit weekend het geval, toen op zaterdag een eerste stuifmeelpiek werd waargenomen", legt Marijke Hendrickx, wetenschappelijk medewerker van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano, uit. "Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de stuifmeelconcentraties zullen worden gehandhaafd of verder zullen toenemen", zegt Marijke Hendrickx. "De regen slaat het stuifmeel neer op de grond en dat leidt tot een daling van de stuifmeelconcentraties in de lucht."

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Veerle Caerels14 januari 2020

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

De Apotheker maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.