Caroline Gennez heeft geen probleem met darmkankertest bij Kruidvat

De zelftest om darmkanker op te sporen die Kruidvat vorige week in samenwerking met vzw Stop Darmkanker lanceerde, is gecertificeerd en kwaliteitsvol. Dat zegt minister van Welzijn en Gezondheidszorg Caroline Gennez (Vooruit) in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Freya Perdaens (N-VA).
De lancering van de verkoop van een zelftest voor darmkankerscreening door Kruidvat lokte vorige week de nodige reacties uit. Met name de apothekers reageerden verontwaardigd. Zij vinden dat een kassamedewerker van Kruidvat onvoldoende duiding en uitleg kan geven bij het gebruik en de waarde van de zelftest. Vlaams parlementslid Freya Perdaens (N-VA) greep het niet betrekken van de apothekers bij dit initiatief aan om te peilen naar welke rol Caroline Gennez weggelegd ziet voor apothekers in het ruimere preventiebeleid. "Is er bij kankerscreenings zoals bijvoorbeeld die rond darmkanker een rol weggelegd voor de apotheker?"
Met de verspreiding van de zelftest via Kruidvat lijkt de minister niet echt een probleem te hebben. "De zogenaamde Fecotest is al sinds een jaar of tien ook beschikbaar in de huisapotheek. De test is gecertificeerd en zou dus kwaliteitsvol moeten zijn. Natuurlijk komt er terecht de opmerking dat niet elke zelftest voldoende garanties beidt op een zekere opvolging, zowel van de resultaten als van de eventuele behandeling. Uiteraard is een correcte interpretatie van de resultaten nodig. Apothekers spelen hierbij dus zeker een rol."
Huisapotheker
Gennez breekt een lans om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken. Ze vindt wel dat mensen die buiten de doelgroep vallen en zich ongerust maken, de mogelijkheid moeten hebben een zelftest te doen. Zolang de zelftest gecertificeerd is, maakt het de minister niet uit waar hij wordt verkocht.
De mobilisatie van patiënten om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken gebeurt vandaag voornamelijk door huisartsen. "Dat is geweldig", zegt Perdaens. "Een ontbrekende spil zou de huisapotheker kunnen zijn. We weten dat 65% van de mensen een vaste huisapotheker heeft en dat ze die vaker zien dan hun huisarts. De gegevens over deelname worden met de huisarts gedeeld die zijn patiënten er kan op aanspreken of stimuleren om deel te nemen. Apothekers krijgen deze gegevens niet. Moet er hier in de toekomst geen rol weggelegd worden voor de apotheker?"
"Iedereen zou een huisapotheker mogen hebben", vindt Gennez. "De huisapotheker is vaak een vertrouwenspersoon voor mensen die veel medicijnen moeten nemen en vaak naar de apotheker gaan. Het is dus belangrijk dat apothekers, net zoals huisartsen, gezondheidsadvies kunnen geven en mensen kunnen bijstaan inzake preventief gezondheidsbeleid en zelfscreening."