De apothekers in de beleidsnota Volksgezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft zijn beleidsnota ingediend. Hij wil de rol van de apotheker verder versterken.
Een beleidsnota is een uitwerking van het regeerakkoord en de beleidsverklaring, en bevat de actiepunten voor de volgende maanden en jaren. Verschillende punten in de beleidsnota Volksgezondheid betreffen de apotheker.
Doelmatig gebruik van geneesmiddelen
Om het geneesmiddelengebruik doelmatiger te maken worden artsen, apothekers en verzekeringsinstellingen geresponsabiliseerd. Zo voorziet de begroting van 2025 bijvoorbeeld controles door apothekers op de voorschriften voor GLP1-analogen, om te verzekeren dat deze middelen correct worden ingezet binnen zorgtrajecten voor diabetes.
Vormingsmodules voor apothekers worden geactualiseerd en verdergezet om kennis over verantwoord medicatiegebruik te versterken.
Versterking officina
Vandenbroucke wil samen met de apothekers bekijken hoe zij ingeschakeld kunnen worden in het verbeteren van de therapietrouw en hoe programma’s voor medicatienazicht en afbouwschema’s, zoals voor benzodiazepines, kunnen verfijnd en uitgebreid worden.
In die context wil Vandenbroucke ook bekijken of en hoe apothekers in een publieke officina een rol kunnen spelen in het afleveren van geneesmiddelen die vandaag gereserveerd zijn voor ziekenhuisapothekers.
Er is ook een geconsolideerd advies van de Hoge Raad voor Artsen en de Federale Raad voor Apothekers in de maak over de rol van apothekers in de preventie van aandoeningen en bij vaccinatie. Dit advies wordt eind juni 2025 verwacht.
Besparingen
Er is ook minder goed nieuws. Om de begroting gezondheidszorg in evenwicht te brengen, moet Vandenbroucke op zoek naar 113,432 miljoen euro in de sector geneesmiddelen. Een deel daarvan moet komen uit betere uitgavenbeheersing bij de apothekers.