Voor wijn met tot 9% alcohol
Europees akkoord over label 'verlaagd alcoholgehalte'
Het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over de wijziging van de regels voor wijnen met een lager alcoholgehalte. Er wordt een categorie met 'verlaagd alcoholgehalte' ingevoerd.
In een notendop:
- Alcoholvrije wijnen met minder dan 0,05% alcohol krijgen het label "alcoholvrij", en wijnen met 0,5% of meer krijgen het label "met verlaagd alcoholgehalte".
- Meer middelen om wijnboeren in staat te stellen hun productie aan te passen aan veranderingen op de markt.
- Meer steun voor wijntoerisme en export.
In september had de FOD Volksgezondheid van ons land nog stevige kritiek geuit op de Europese plannen om bij wijnen tot zes procent alcoholgehalte te spreken van 'alcoholarme' wijnen.
De FOD noemde de term toen "misleidend". De term '-arm' werd tot nog toe enkel gebruikt voor producten waaraan een gezondheidsvoordeel gekoppeld is, zoals suikerarm ijs of zoutarme sojasaus. "Er is geen enkel niveau van alcoholconsumptie dat veilig is voor onze gezondheid", klonk het bij Volksgezondheid.
Tot 9% alcohol is wijn met 'verlaagd alcoholgehalte'
Volgens de overeenkomst tussen de lidstaten en het Parlement zal het label 'alcoholvrij' worden gebruikt voor producten met minder dan 0,5% alcohol, terwijl "0,0%" zal worden gebruikt voor producten met minder dan 0,05% alcohol.
Er wordt ook een categorie 'met een verlaagd alcoholgehalte' voorzien. Dat gaat om dranken met meer dan 0,5 procent alcohol, maar met een alcoholgehalte dat minstens 30 procent lager ligt dan het standaardgehalte, zo staat te lezen in het bericht van het parlement en de lidstaten. Dat betekent dat dranken met een alcoholgehalte tot 8 of zelfs 9 procent dat etiket kunnen krijgen.
Parallelle maatregelen
De overeenkomst voorziet ook maatregelen om de wijnmarkt te reguleren. De lidstaten krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om wijngaarden te rooien om een overaanbod te voorkomen en "de stabiliteit van de markt te handhaven".
Bij ernstige natuurrampen, uitzonderlijke weersomstandigheden, fytosanitaire epidemieën of de aanwezigheid van organismen die schadelijk zijn voor de planten, krijgen wijnbouwers een extra jaar de tijd om de getroffen wijngaarden met wijndruiven te beplanten of te herbeplanten.
De overeenkomst bevat ook exportfaciliteiten. Wijnen die bestemd zijn voor de export zullen worden vrijgesteld van de verplichting om een ingrediëntenlijst en een voedingswaardedeclaratie voor de interne markt van de EU te verstrekken, met als doel de administratieve lasten te verminderen.
Producentenorganisaties die initiatieven voor beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen beheren, zullen extra steun krijgen om het wijntoerisme te bevorderen. Dankzij nieuwe regels zal de EU campagnes om Europese kwaliteitswijnen in derde landen te promoten beter kunnen financieren.
Het voorlopige akkoord moet nog door het Europees Parlement en door de Raad worden goedgekeurd alvorens de regels van kracht worden.